Anne Franks video dagboek

Anne (15 jaar) en haar zus Margot (19 jaar)

stierven in februari of maart 1945

in het concentratiekamp Bergen-Belsen,

waarschijnlijk aan de gevolgen van vlektyfus.


Afbeelding van: Internet Archive Book Images / No restrictions

2. OPDRACHT

Op 5 juli 1942 kreeg Margot Frank (de oudere zus van Margot) een oproep om in een werkkamp te gaan 'werken' voor de Duitsers.

Otto en Edith Frank hadden al voorbereiding getroffen om onder te duiken. Otto Frank was enkele maanden eerder begonnen om een schuilplaats in te richten in het achterhuis van zijn bedrijf Opekta aan de Prinsengracht.

Het plan om te gaan onderduiken werd door de oproep vervroegd. De familie besloot direct de volgende dag naar de schuilplaats te vertrekken.

Bijna twee jaar heeft de familie Frank (samen met nog een aantal anderen) in Amsterdam ondergedoken gezeten in wat we nu Het Achterhuis noemen. Het Achterhuis is nu een wereldberoemd museum.

Op 4 augustus werd iedereen in het Achterhuis opgepakt samen met twee van hun helpers, Victor Kugler en Johannes Kleiman. De acht onderduikers verbleven vier dagen in de gevangenis en werden op 8 augustus 1944 in een trein naar kamp Westerbork getransporteerd.

Begin november 1944 werden Margot en Anne op transport gezet naar een concentratie- en vernietigingskamp in Duitsland. De beide meisjes waren erg verzwakt en kregen hoge koorts. In het kamp stierf Margot in februari of maart 1945 aan vlektyfus. Anne stierf een paar dagen later, slechts een paar weken voor de bevrijding van het kamp. Net als Anne hield ook Margot tijdens de oorlog een dagboek bij, maar dat werd nooit gevonden.

In het Anne Frank videodagboek volg je Anne Frank vanaf 29 maart 1944. Ze is 14 jaar en zit dan al ruim anderhalf jaar ondergedoken, samen met haar ouders Otto en Edith, zus Margot, Auguste en Hermann van Pels, hun zoon Peter en Fritz Pfeffer.

Anne filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis. Ze kijkt terug op de tijd voor het onderduiken, vertelt over de oorlog en deelt haar diepste gedachten en gevoelens. Het videodagboek eindigt op 4 augustus 1944, de dag van de arrestatie van Anne en de zeven andere onderduikers en twee van hun niet-Joodse helpers.